Sloffen in verschillende culturen

3 laarsjes

Sloffen kunnen voor veel mensen andere dingen betekenen, kijk maar naar hoe een normale pop voor iemand betekent. Een pop kan een speeltje betekenen voor mensen uit de westerse wereld, maar mensen in stammen en oerwouden kan een pop een heel gevaarlijk object zijn. Een object waarmee je anderen zou kunnen pijn doen of zelfs vermoorden en daarom is het onwaarschijnlijk dat sloffen maar één betekenis in de hele wereld hebben. Sloffen worden ook anders gezien door andere culturen en dat is dus niet zo bijzonder zoals het bij de pop ook gaat. Wat betekenen sloffen dan voor verschillende mensen en hun bijpassende culturen?

Sloffen zijn heilig

Veel culturen hebben specifieke betekenissen als het gaat om het binnenshuis dragen van sloffen. In de Indiase cultuur wordt het dragen van schoenen binnenshuis als oneerbiedig beschouwd tegenover tempels of andere gebedshuizen. Chinezen hebben ook de neiging om pantoffels te dragen wanneer ze tempels bezoeken als een manier om respect te tonen voor culturele instellingen. Bovendien kunnen formele pantoffels klasse betekenen voor de drager: individuen uit de hogere klasse hebben doorgaans luxueuzere formele schoenen dan individuen uit de lagere klasse. In het VK verwijst het woord “helling” naar iemand die onhygiënisch of slordig is omdat hij vuile schoenen heeft of vuile sokken onder zijn pantoffels draagt. Informele pantoffels hebben meestal niet zulke connotaties en kunnen worden gebruikt voor elk doel dat een normaal paar pantoffels zou bieden.

Conclusie over sloffen

Je ziet dus de conclusie is dat sloffen hele andere betekenissen hebben voor veel verschillende mensen dan we eigenlijk dachten. Dat is wel leuk om te zien, want hoever gaat dit dan uiteindelijk verder? Welke objecten of woorden hebben nog meer zulke diverse betekenissen en andere eigenschappen als je ze gaat vergelijken met verschillende culturen. Dat is allemaal nog een mysterie, maar is bezig onderzocht te worden door verschillende onderzoekers over de gehele wereld. Daarom kan je bedenken dat het gebruik hiervan super ingewikkeld, maar in ieder geval ook heel inspirerend is.